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Fuses in parallel Fuse London 2018

Question

Clause 14.6.3.3 of IEC 60065 appears to not allow fuses to be in parallel with each other.
(Although the text is not 100% clear because “a fuse” is stated rather than “fuses”):-
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IEC 60085:2014 & IEC 2014

The marking reguirements apply also if the fuse has a rated current outside the range specified
in IEC 80127.

Compliance iz cheched by inspection.

14.6.3.3

Compliance iz checked by inzpection.

Fuse holders, so designed that a fuse can be connected in parallel in the same
cireuit, shall mot be usad.

The schematic shows the primary circuit of a commercial high power amplifier:-
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Referring to IEC 62368-1:-
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Current limiting and overcurrent protective devices

The current limiting device (a PTC device) or the overcurrent protective device (a fuse or a
circuit breaker) shall not be connected in parallel with any other component that could fail to a
low-resistance state

e A4
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This is clearer in that it states that a fuse shall not be connected in parallel with a component that
could fail to a low-resistance state. | guess that a fuse in parallel with another fuse is OK for IEC
62368-1 because the 2nd fuse would not generally fail to a lower resistance state than it was to
start with.

Can we use this logic to accept the fuses in parallel in an amplifier tested to 60065?

Please see also the Decision 11/3 applicable to EN 60950-1 from Vienna meeting attached
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Decision

OSM does not see a technical reason to reject fuses in parallel (not limited to 2).

It should be clarified that the breaking capacity of each of the fuses must be sufficient to cover the
total available breaking current of the circuit.

Decision 11/03 refers

Explanatory notes

FIENNA - OSMEE WEETING FOR ELECTRONIC EQUIPMENT 85— 06 MAY 2000

-ITEM FORM-
LCIE-France AN°12010
Standard: Sub clauze: Sheet No.:
EM 60950-1-2006 + A11:2008 | 274 DECISION 11/3
+A1 Page 1 of 1
Subject: Fuses in parallel Key words: Parallel, Meeting:
connection, in the input circuit. Fuses, Input Circuit Vienna, 2010
Agenda item 8.2,
Brussels item 5.1.6

Question:
Are two fuses in parallel connection allowsd in the input circuit?

Froposed Decision: Mo

Decision: O5M EE conclusion: B decizion £ only in the minutes
25M does not see a technical reason to reject fuses in parallzl (not imited to 2).

It should be clarified that the breaking capaciy of each of the fuses must be sufficient to cover the
total available breaking current of the circuit.

Explanatory notes:

Certain low voltage circuits may be rated at 100 A or more (2,9, 3W3/1254). Suitable fuses of such a
rsting are not available. To protect such circuits, some manufacturers have proposed the use of 2
fuses placad in parallel.

the standard EM G0065:2002 | cl. 14.5.2.3 not allows to ==t the fuses in parallel

14.5.2.3 Fuse holders, so designed that fuse-links can be connected in parallel in the same
circuit, shall not be used.
Complisnce is checked by inspection

The guestion will ke asked to [EC TC108 MTZ. Secretary 2010 action.

IEC TC108 MTZ Seatile 2010-10:
MT2 agresd with the decision of the ©SM, but felt that it should be clarified that the breaking
capacity of each of the fuses must be sufficient to cover the fotal svailable breaking current of the
oircuit.
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